Intrebari frecvente

Ce este un produs obTinut din agricultura ecologica?

Agricultura ecologica este incadrata de reglementarile oficiale.

Produsele ecologice trebuie in mod obligatoriu sa raspunda cerintelor unuia dintre aceste regulamente:

  • In Europa: Regulamentul european (CE) Nr. 834/2007 si regulamentele sale de aplicare (CE) Nr. 889/2008 si (CE) Nr. 1235/2008;
  • In America de Nord: Regulamentul NOP (National Organic Program);
  • In Japonia: Regulamentul JAS (Japanese Agricultural Standard).

Produsul este controlat si certificat de catre un organism independent cum este Ecocert. Organismul de certificare garanteaza trasabilitatea produsului pe intreaga filiera: productie, procesare, ambalare, depozitare si distributie. Verificarea produselor pe teren poate fi completata de analize de laborator.

Un produs care poarta mentiunea “obtinut din agricultura ecologica” trebuie sa respecte urmatoarele criterii:

  • Produse agricole ecologice: cultura care evita utilizarea de fertilizatori chimici si de produse de sinteza; pamantul este fertilizat prin ingrasaminte de natura organica si minerale naturale care favorizeaza viata solului; aplicarea principiului precautiei.
  • Animale: hranite mai ales cu alimente ecologice; tratate prin metode blande; crescute cu acces la exterior; cu spatiu corespunzator.
  • Produse procesate: constituite din ingrediente agricole ecologice controlate si eventual din ingrediente agricole neecologice si ingrediente neagricole autorizate de Regulamentul european sau NOP.

Ce controleaza inspectorii Ecocert In agricultura ecologica?

Centrul activitatii Ecocert este de a verifica pe teren ca Regulamentul european (CE) Nr. 834/ 2007 este respectat de catre producatorii si procesatorii, angajati voluntar in acest demers.

Controalele se desfasoara pe intregul sistem de productie (terenuri, seminte, ingrasaminte, efectiv de animale, practici de cultivare si de crestere, locuri de depozitare, procesare, etichetare, retete, furnizori, distribuitori etc.).

Acestea nu inlocuiesc, dar se adauga la inspectiile obisnuite efectuate de autoritati cu privire la toate produsele agricole si alimentare, conventionale sau ecologice.

Care este diferenTa Intre un produs ecologic din Romania si un produs ecologic importat?

Agricultura ecologica in Europa este reglementata de catre Consiliul Uniunii Europene din 1991. Incepand cu 1 ianuarie 2009, Regulamentul European (CE) Nr. 834/2007 si normele sale de aplicare privind regulile de productie si de etichetare a produselor ecologice sunt in vigoare in toate statele membre ale UE.

Pentru a obtine certificarea si pentru a afisa mentiunea “produs obtinut din agricultura ecologica”, produsele comercializate in Europa trebuie sa fie controlate in conformitate cu Regulamentul european, de catre un organism de certificare recunoscut de catre autoritatile locale, indiferent de tara de productie (Uniunea Europeana si in afara acesteia).

Produsele trebuie sa obtina un certificat si sa fie verificate in fiecare an.

Poate un produs ecologic sa conTina OMG?

In conformitate cu reglementarile europene privind agricultura ecologica (CE 834/ 2007 articolul 9.1), utilizarea de OMG-uri este interzisa in productia ecologica. In caz de contaminare dovedit cu o valoare mai mare decat pragul de etichetare (0,9% in prezent), produsele in cauza urmeaza sa fie retrogradate din lantul de productie ecologica. Sub acest prag, decizia de certificare se ia pe baza cauzei de contaminare. In cazul in care este accidentala, operatorul este pus sa implementeze masuri de remediere pentru a preveni orice risc de contaminare. In cazul in care contaminarea este deliberata, aceasta este o incalcare, iar produsul este retrogradat.

Cum pot consumatorii sA vada dacA un produs este certificat de catre Ecocert?

Ecocert efectueaza inspectii la fata locului pentru a asigura ca un produs este conform cu cerintele stabilite intr-un „standard” sau intr-o „specificatie”. Un produs certificat de Ecocert poate fi identificat in diverse moduri, dar pentru asta, consumatorii au nevoie sa citeasca eticheta si sa gaseasca urmatoarele informatii:

  • Logo-ul Ecocert
  • Formularea “Certificat de Ecocert”
  • Prin codurile alocate Ecocert de MADR, de Comisia Europeana:
    • RO-ECO-007: pentru activitatea din Romania;
    • AB-BIO-602 sau AB-BIO154 pentru certificarea CE in tarile terte.

Oricare dintre acestea dovedesc faptul ca modul de redactare (“ecologic”, de exemplu), afisat pe produs a fost verificat de catre Ecocert.

Ce este un “input”?

Un input este un produs eligibil pentru a fi utilizat in agricultura ecologica, utilizat in etapa de productie sau de prelucrare.
Termenul include:

  • Suplimente si ingrasaminte (organice, minerale si organo-minerale);
  • Seminte;
  • Productie vegetala;
  • Produse fitosanitare;
  • Agenti de curatare si dezinfectare;
  • Ingrediente neagricole (aditivi, enzime, mijloace auxiliare de prelucrare, microorganisme etc.).

Ce este certificarea?

Certificarea este un proces voluntar. Orice entitate care desfasoara o afacere pentru care exista un standard poate cere sa aiba productie sau servicii certificate. Certificarea este o procedura prin care o terta parte, organismul de certificare, ofera o asigurare in scris ca un sistem organizational, proces, persoana, produs sau un serviciu este conform cu cerintele specificate intr-un standard de referinta. Certificarea este acordata pentru o perioada limitata, in care organismul de certificare efectueaza monitorizarea.