Ecocert: comert echitabil si CSR

12.08.13

ECO-FairtradeStandardul ESR: noi oportunitati pentru producatorii si companiile ecologice din nord


Café olive-ifs-ecocert

Standardul ECOCERT ESR “Echitate, Solidaritate, Responsabilitate” pentru comertul echitabil cu produse ecologice s-a schimbat! Acum raspunde unor noi aspecte si integreza doua inovatii majore de la intrarea sa in vigoare din 15 iunie 2013:

  • Incurajeaza relatii echitabile si locale intre cultivatori/ producatori si procesatori din nord
  • Evalueaza angajamentul responsabil si etic al companiilor si al organizatiilor din intregul lant de distributie

>> Puteti consulta o schema functionala a standardului ESR apasand aici.

Regulile de comunicare externa privind conformitatea cu ESR asigura oportunitatea de a incuraja si comertul echitabil cu produse autohtone (comert echitabil nord/ nord) si de a promova o viziune corporativa responsabila. Acum ECOCERT poate asigura diverse scheme de certificare prin intermediul standardului ESR actualizat.

  • “Ecocert Fair trade” pentru produse din comertul echitabil, provenite din lanturi de distributie sudice sau nordice;
  • “Ecocert Responsible” pentru organizatii care promoveaza o viziune etica si pentru afacerile care isi desfasoara activitatea in conformitate cu drepturile fundamentale ale omului si ale mediului.

Promoveaza relatii de incredere si de proximitate in zona dumneavoastra

Ecocert a dezvoltat standardul ESR astfel incat sa faca fata unor noi aspecte si pentru a face conexiuni intre notiuni prea des aflate in opozitie: ecologic sau local, protectia mediului sau sustinerea mediului economic local.

Comert EchitabilEticheta “Fair trade” vizeaza marci si distribuitori implicati intr-un proces care valorifica producatorii din zona lor.
Comertul echitabil este asociat, in mod obisnuit cu micii producatori din tarile in curs de dezvoltare care exporta catre tarile dezvoltate din nord. Totusi, comertul echitabil din nord este, de asemenea, justificat deoarece acesta promoveaza mentinerea agriculturii locale si creeaza relatii de lunga durata intre producatori si cumparatori. In plus, satisface cererea in continua crestere a consumatorilor, in special in Europa si America de Nord. Acesta este motivul pentru care domeniul de aplicare a standardului ESR s-a extins la produsele ecologice din tarile dezvoltate.

Imbunatatiti-va practicile responsabile din punct de vedere social

PLAQUE_LABEL_RESP_COMP_Q_1Eticheta “Ecocert Responsible” garanteaza bune practici organizationale economice, sociale si de mediu.

Standardul poate furniza doua tipuri de certificare: unul privind produse (Fair trade) si unul privind un sistem de management (Responsible). Certificarea “Ecocert Responsible” garanteaza bune practici organizationale economice, sociale si de mediu. De acum inainte, orice operator care doreste sa adopte o abordare de Comert Echitabil va trebui sa demonstreze practici Responsabile.

Standardul are la baza cele sapte linii directoare ale ISO 26000, referitoare la Responsabilitatea Sociala Corporativa (CSR). Criteriile Comert Echitabil sunt construite in jurul acestor subiecte.

Urmare a un proces de imbunatatire continua, aceasta abordare se bazeaza pe evaluarea nivelului de performanta. De fapt, companiei sau organizatiei i se atribuie un nivel de performanta privind responsabilitatea sociala (“Angajament”,” Maiestrie”,” Excelenta”), pe care il poate comunica partilor interesate. Punctele forte si slabe ale acesteia sunt identificate, astfel incat sa poata folosi certificarea ca pe un instrument de coordonare si sa prioritizeze actiuni de implementat in ceea ce priveste CSR.

Multumita certificarii responsabil social, compania sau organizatia se poate pozitiona prin impactul acesteia asupra societatii si a mediului si sa fie total transparenta in aceasta abordare.

>> Pentru mai multe informatii, va rugam sa consultati sectiunea Comert Echitabil de pe site-ul companiei.
>> Daca sunteti interesati de unul din training-urile noastre, va invitam sa aflati mai multe despre acesta apasand aici.