Noua cladire a sediului Ecocert

12.08.13

paille3_0Intoarcerea la un element caracteristic al noului sediu Ecocert: paie.

 

Luc Floissac, consultant de mediu pe studii de ecologie si implicat in constructia noii cladiri a sediului Ecocert, ne propune sa descoperim principiile si istoria cladirilor din paie.

livreDe asemenea, el este autorul cartii “Cladirea din paie”, publicata in „Living Earth” in octombrie 2012, pe care o puteti gasi in revista de Terre vivante.

 • Ce tip de paie este folosit?
  Sunt folosite in mare parte paie de grau, ceea ce este logic, graul fiind cea mai cultivata cereala in Franta. Resursa este in mare parte locala, jumatate din stoc provenind din livrarile de la mai putin de 50 km distanta fata de locul de constructie. Pentru proiectul Ecocert sunt folosite, de asemenea, si paie de grau de la o unitate de productie ecologica situata in Samatan, la 28 km de sediul Ecocert.
 • Pentru ce se utilizeaza?
  Umplerea unui cadru de izolare este cea mai raspandita practica din Franta. Sistemele de constructie folosite sunt, in principal, umplerea de cadre, ca si in cazul constructiei Ecocert. Purtatorul de paie reprezinta 10% din cladirile din sondaj, in timp ce alte utilizari (pamant-paie, vrac, etc) reprezinta aproximativ 6% din total.
 • In ce cadru de constructie?
  Locuintele sunt majoritare reprezentand 90% din cladirile din paie stiind ca tendinta actuala este de a creste cota de cladiri tertiare.
 • Ce fel de finisaje?
  Finisaje interioare si exterioare sunt, in mare parte, sub forma de acoperiri.
  Finisajele exterioare constau in acoperi in mare parte, in proportie de aproximativ 65% si se utilizeaza in principal varul, in proportie de 66%. Pamantul este utilizat in realizarea finisajelor exterioare, fiind folosit pe 30% din suprafata peretilor acoperiti. Prin urmare, peretii exteriori sunt protejati impotriva intemperiilor.
  Lateral, acesteia sunt, de asemenea, acoperiti 60%, si sunt cei mai utilizati.. Finisajele se bazeaza in mare parte pe pamant 48% si var 45%.

In Europa, cea mai veche cladire din paie este Casa Feuillette construita in 1921.
Este de fapt cea mai veche cladire din lume, construita din cadru de lemn si izolata cu baloturi de paie. Aceasta casa este in prezent de vanzare, si a fost lansat o subscriere la nivel modial pentru a salva cea mai veche casa din baloturi de paie din Europa.

Pentru mai multe informatii, puteti vizita site-ul retelei franceze de constructiei din paie care conduce mai multe actiuni in acest sistem constructiv.

Pentru mai multe detalii, puteti consulta un fragment din cartea „ Constructii din Paie” de Luc Floissac facand click aici.

In direct de pe Santierul de la noul sediu al Ecocert

Paiele sunt introduse in cladire după o etapa importanta in constructie: aplicand „fara apa”, adica cladirea este acoperita si protejata de ploaie. Este intr-adevar important ca paiele sa ramana uscate in timpul instalarii pentru a evita putrezirea. Daca sunt bine manipulate, paiele pot proteja prin proprietatile lor de izolare timp de zeci de ani.

paille1_0

 • Pozitionarea paielor pentru izolare Balotii sunt de aproximativ 22 kg fiecare, cu dimensiuni de 110x46x36cm. Cand La Tournee du Coq, compania de cadre, a facut schitele cladirii in septembrie 2011, carcasa de lemn de pe pereti a fost conceputa pe baza acestui format de balot. Cutiile sunt asamblate in placi fibrolemnoase din lemn, prefabricate in atelier. Ele sunt deschise din interior pentru a primi baloti din paie. Balotii sunt asezati in carcasa vertical, pentru a facilita compresia paielor. Se pot pune pana la trei unitati. Pentru baloturile mai mici, in special sub ferestrele unde locatiile sunt de numai 150 cm inaltime, paiele trebuie sa fie pregatite la dimensiunile corecte. Taierea firului va elimina excesul de paie, prin presarea acestui nou balot cu o presa de casa inainte de a le lega din nou. Acestea pot fi, de asemenea necesare pentru a reduce mecanic marginele laterale ale balotului, astfel incat sa se potriveasca in cutii.Legend-straw După introducerea baloturilor, cutiile sunt umplute cu paie vrac. Cutiile sunt apoi inchise cu o bariera de vapori, un fel de hartie kraft care va asigura etansietatea aerului. Acesta reprezinta o etapa esentiala in fabricarea peretilor. Intr-adevar, proprietatile termice ale peretilor sunt eficiente doar in cazul in care cladirea este etansa. Bariera de vapori este bine plasata si fixata pentru a evita la maximum intreruperile si armaturile, care reprezinta riscuri de scurgeri de aer. Aceste armaturi, inevitabil, sunt inchise cu un adeziv special. Pentru a facilita aceasta etapa, echipa de incadrare alege sa nu puna unele podele, amplasate langa pereti. Peretii sunt deconectati de la restul cladirii (pardosele, coloane, grinzi si fundament), fiind conectati doar in cateva puncte: acesta este motivul pentru care este numit: „peretele cortina”. Interiorul peretilor, in care trebuie sa instalata bariera de vapori, este liber de-a lungul inaltimii cladirii. Bariera de vapori poate fi trasa la orice inaltime pe perete sau la 10 m in unele locuri. In cele din urma, un panou de lemn OSB este fixat peste bariera de vapori pentru a asigura rigiditatea casetelor si planeitatea peretilor. OSB-ul va primi un tratament decorativ cu vopsea sau zonele de tratament de acoperire.Un prim test al sigiliul va fi finalizat in luna septembrie pentru a valida testul de permeabilitate a cladirii, validând conformitatea instalarii peretilor, ferestrelor, usilor, acoperisurilor si a altor izolatii, etc.

paille2