Sediul Grupului Ecocert a primit certificarea internațională

23.09.14

stema

Ecocert, lider în certificarea produselor ecologice desfășoară o politică de mediu în conformitate cu convingerile sale.

Noul său sediu, o clădire ecologică unică în Europa care utilizează energie pozitivă, tocmai a primit certificarea internațională LEED Platinum, certificare ce recompensează cele mai eficiente clădiri din punct de vedere al protejării mediului. În Franța, doar două astfel de clădiri au mai primit această distincție.

Denumită E+, clădirea este una dintre cele mai înalte și mai mari construcții de paie și lemn din Europa, iar numele îi este dat de energia pozitivă care o caracterizează: construcția și funcționarea sa au o foarte mică amprentă, iar panourile sale fotovoltaice produc mai multă energie decât poate consuma clădirea.
Sistemul de certificare LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), dezvoltat de U.S. Green Building Council (USGBC) este principalul program internațional de certificare de mediu a clădirilor. Acest sistem garantează că edificiile sunt proiectate, construite și exploatate în conformitate cu cele mai exigente criterii de mediu.
Reamintind angajamentul companiei în favoarea protecției mediului, William Vidal, președinte director general și co-fondator al Ecocert, a ținut să sublinieze caracterul unic al clădirii: „Ne dorim ca această clădire, exceptând standardele uzuale, să fie inovatoare și să permită bunăstarea și confortul ocupanților săi. Dorința noastră a fost crerea unui spațiu de lucru în întregime ecologic, integrat în peisaj, folosind materiale din împrejurimi, punând în aplicare abilitățile tradiționale ale meșterilor locali și înlăturând utilizarea combustibililor fosili. Am fost conduși până la capăt de convingerile noastre, iar rezultatul ne-a depășit așteptările.”

ev1

Din peste 8700 de proiecte certificate LEED începând cu anul 2012, numai 7% au atins cel mai înalt nivel, nivelul Platinum. Chiar dacă majoritatea acestor proiecte sunt situate în Statele Unite, certificarea LEED se emite în 77 țări și rămâne cel mai recunoscut la nivel mondial (32 în Brazilia, 130 în China, 26 în Germania, 23 în India, 22 în Coreea de Sud, 25 în Spania …). În Europa, sunt certificate LEED 136 de proiecte, din care 27 la nivel Platinum.
În Franța, LEED nu a emis decât 6 certificări, din care numai 3 clădiri din categoria „Construcții Noi” au obținut nivelul Platinum, cu o frecvență de una pe an după anul 2012.

Printre elementele de construcție E+ evaluate de LEED se numără:

  • Performanța energetică excelentă a clădirii (care consumă foarte puțin și numai energie obținută din surse regenerabile), compensată de o importantă producție de energie.
  • Spațiu exterior prevăzut cu zone verzi, cu un bun control al apei de ploaie, cu tratamente adecvate aplicate solului și lipsa poluării luminoase pe timp de noapte.
  • Gestionarea sistemului de colectare a apei, utilizând echipamente de recuperare și utilizare a apei de ploaie cu consum scăzut
  • Utilizarea materialelor colectate din împrejurimi și ușor regenerabile, a vopselelor ecologice și a materialelor libere de compuși organici volatili
  • Gestionarea eficientă a confortului termic, a ventilației și a iluminatului, subliniind lumina naturală, controlată numai parțial de utilizatori

Puncte suplimentare care sunt luate în considerare la această certificare:

  • O vedere de ansamblu asupra mediului rural din regiunea Gersoise pentru toți ocupanții săi
  • Pistă pentru biciclete și dușuri disponibile
  • O cameră rezervată activităților dedicate angajaților (sport, cor, animații …)
  • O scară de acces funcțională și atractivă care să încurajeze exercițiile fizice

Această construcție exemplară respectă politica Ecocert Group de a lupta împotriva schimbărilor climatice și de a acționa pentru reducerea emisiile de carbon asociate activității sale. Prin intermediul proiectelor de plantare a copacilor în care sunt implicați angajații, Grupul Ecocert compensează 100% din emisiile sale, devenind primul organism de certificare „carbon neutru”.